Cum n-am făcut primul milion

O poveste cu dacă și cu parcă și cu bitcoin, că tot e în trend. Din nou.

Nu mai știu exact de ce l-am ignorat pe bitcoin prin 2010. Auzisem ceva vag despre el, nu i-am acordat prea multă importanță însă. În noiembrie 2013, toată lumea din tech, și nu doar, a asistat la boom-ul care a dus prețul unui btc la ~1200 USD.

Devenea interesant.

În scurt timp aveam deja un small mining rig format din 4 plăci AMD bunicele. Nu mai știu cât am investit, nu mult oricum. Am început să minez toate altcoin-urile posibile – pentru BTC era deja târziu fără ASIC. M-am oprit la o monedă numită SummerCoin – devenită NAV Coin ulterior – și urmăream cu interes topicul de pe bitcointalk pentru noutăți, speculații, etc.

Fâceam în același timp și day trading. Cumpărasem vreo 4-5 BTC și mă jucam cu ei prin diverse exchange-uri.

Acumulasem din mining & trading aproximativ 500.000 de unități din acest NAV, pe care le tranzacționam sau le scoteam la produs (POS).

Nu m-a ținut mult noul hobby. Spre finalul lui 2015 vândusem tot ce aveam in portofoliul de crypto pentru mai putin de 1000 de euro, cu o pierdere reală de încă o mie de euro, aproximativ. Mi se părea obositor să urmăresc cum oscilează piața zilnic și… nu mai aveam răbdare. Fuck it, I’m out.

Apoi a început semi-drama.

Îmi facusem un scriptuleț care să ma notifice pe email când NAV atinge un prag anume în raport cu BTC.

În august 2016, primesc următoarele notificări:

Niște calcule rapide, dacă aș fi avut în portofel toti cei 500k NAV în acel moment și i-aș fi schimbat în BTC, ar fi rezultat aproximativ 20 BTC, sau ~12.000 USD la acel moment. Aia e, ar fi fost mai buni decat -1000, nu mai sunt acum.

Apoi am urmărit din când in când evoluția lui NAV și a BTC. Prin 2017, 500k NAV ar fi valorat ~75 BTC sau 160.000 USD.

Iar all time high a fost atins la începutul lui 2018 când 500k NAV ar fi valorat ~160 BTC sau 2.200.000 USD.

În cel mai optimist și imposibil scenariu, aș fi vândut cei 500k NAV în ianuarie 2018 și aș fi avut 160 BTC, pe care i-aș fi putut converti în ianuarie 2021 pentru ~6.000.000 USD 🙂

Dar asta nu se întâmplă niciodată, să vinzi când piața e cel mai sus.

Cum am scris la început, e cu mult dacă. Dacă aș fi avut în portofel cei 500k în momentul în care NAV era cel mai sus, aș fi fost considerat o balenă, fapt ce ar fi influențat poate evoluția prețului (eram în top 10 wallets la un moment dat).

Ce am învățat din asta

  • Day trading nu e pentru mine, fie că e crypto sau o piață clasică – am încercat și asta. Nu am nervii necesari să investesc o sumă și să nu verific zilnic evoluția.
  • Cryptocurrency e un fenomen aflat încă la început.
  • E plin de informații false sau oportuniste în ce privește crypto. Foarte ușor să te arzi dacă ești novice în unele chestii, foarte ușor să fii influențat negativ de anumite persoane și personaje.
  • Singurele entități care fac profit garantat sunt exchange-urile.

Ce cred că urmează

  • Nimeni nu știe cu precizie.
  • Nu trebuie să se ia drept bune păreri ale unor indivizi gen McAffee sau ale unor instituții financiare – încearcă să speculeze doar.
  • Este foarte posibil ca prețul să crească în continuare într-un ritm exponențial atingând pragurile care au tot fost vehiculate – 500.000 USD pentru 1 BTC. Este foarte posibil să treacă întâi printr-o corecție majoră, de 50 – 80% – atunci e momentul să cumperi, în cazul în care te bate gândul s-o faci, nu acum când e pe val.

Dar poate fi ceva mai mult decât speculație în ce privește bitcoin? Poate fi acel digital currency al viitorului pe care îl visează utopiștii, acel robin hood pe care l-a gândit Nakamoto?

Nu cred. Nu bitcoin, nu în felul în care arată acum.

Aproape nimeni nu cumpără acum bitcoin pentru a-l folosi, ci pentru a-l vinde mai scump. Și funcționează foarte bine FOMO. Odată ce piața o ia brusc în jos, majoritatea vinde, prețul scade și mai mult.

Bitcoin nu trebuie să fie însă acea monedă a viitorului. E de ajuns că a reușit să demonstreze că pot exista bani virtuali și că ce se vehicula prin whitepaper poate fi atins. Nu acum, nu cu tehnologia curentă din spatele blockchain-ului, nu cu acest statut de aur digital. Vor mai fi probabil câteva pump-uri care vor urca prețul până la valori incredibile apoi se va stinge ușor până aproape de 0, în timp ce copii mai inteligenți vor dezvolta alte tehnologii, având modelul bitcoin ca exemplu și găsind implementări mai bune. Și unii vor pierde și acea barcă 🙂

Publicat de

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.